ROKOKO
Barok stilinden sonra sanat akımlarına verilen addır.18.yy başında Fransa'da ortaya çıkan, kavisli çizgileri bol, gösterişli ve süslemeci bir bezeme üslubunun adıdır. Resim, mimari ve müzikte yansıma bulmuş bir sanat akımıdır.
Barok stilinden sonra sanat akımlarına verilen addır. 17. yüzyılın ortalarına doğru Barok stilinde kullanılan doğru çizgilerden meydana getirilen süslemeye karşı tepki olarak doğmuş olan barok stilin hatları gibi eğri büğrü çizgili motiflerden ibaret olup Baroktan daha ince ve şekillerin kıvrımları daha zarif bir stildir.
1726-1775 arasında Paris'te gözde olan Rokoko akımı gibi. Fransa'da XV. Louis (1715-74) döneminde soyluların değer verdiği bir akımdır.
Rokoko stilindeki bir yapıtın hafif, zarif, oldukça yapay, eğlenceli, zeki, kolay anlaşılır, hemen parlayan cilalı ve süslü nitelikleri vardır. Barok sanatına kıyasla güncel motiflere yer veren yumuşatılmış renkler kullanılan bir akımdır. Barok kadar süsleyici bir özelliğe sahip omasına rağmen süslemeleri detaylarda saklı ve küçük boyutlardadır. Rokoko stilinde yapılmış işlerde, sanatçı motifin her yerini en iyi işleme gayretini göstermiştir. Rokoko stilinde çerçeve kullanılmaz. Serbestlik esası konuya hakimse de simetrik konumun dışına çıkılmamıştır.( http://tr.wikipedia.org/wiki/Rokoko ) Barok stilinde kullanılan doğru çizgilerden meydana getirilen süslemeye karşı tepki olarak doğmuş olan barok stilin hatları gibi eğri büğrü çizgili motiflerden ibaret olup Baroktan daha ince ve şekillerin kıvrımları daha zarif bir stildir.
Almanya, Avusturya,Bohemya, Rusya,Fransa İtalya İspanyada revaçta olmuştur. Barok üsluba tepki olarak ortaya çıkmışsa da sonuçta BAROK sanatından da çok etkilenmiş, Fransız rokay dekor anlayışından türemiştir. Aydınlık, hareketli hafif, neşeli, zengin ve ışıklı bir bezeme sanatı olarak gelişme göstermiştir. (Meydan Larouse, Rokoko )
Barok sanatın Roma'da doğduğu kabul edildiği gibi rokoko hareketinin de Paris'te ortaya çıktığı ve rokay üslubunun başlıca öncüleri sayılan Jean Berain (1640-1711), Claude Audran (1657-1734) ve Jan Lepautre (1618-1682) gibi süslemecilerin sanatından kaynaklandığı kabul edilir.Eugeniod'Ors, Ignaz Günther ve Henri Focillon'un gibi sanatçıların rokokonun, barokun geç ortaya çıkmış bir biçiminden başka birşey olmadığı konusunda birleştikleri görülür.Bu sanatçıların çalışmaları, arabesk süslemeleri, deniz kabuğu motifleri, eğri, karşı-eğri oyunları, yazı çevresi süslerini bakışımsız bir biçimde işlemeleri, Regence ve Louis XV dönemleri boyunca rokokonun yaygınlık kazanmasına katkıda bulunan büyük dekoratörlere esin kaynağı oldu. (anonim; http://sanattarihi.net/forum/index.php?)